• September 24, 2023
  • 9 5784, Tishri
  • פרשת ויחי

Talmudi ízelítő

Talmudi ízelítő

Bevezető a Talmud tanulásába. A 10 alkalom során különféle témákat fogunk megnézni mélységében, megtanulunk néhány alapvető talmudi kifejezést és logikai sémát, valamint betekintést nyerünk abba, hogy miért is a Talmud tanulása vált a zsidóság egyik legfontosabb alapkövévé, a vallásos életmód nélkülözhetetlen velejárójává, a kisiskolás kortól egészen az öregségig. A kurzus célja, hogy felkészítse a résztvevőket a Talmud rendszeres tanulására, kedvet csináljon az önálló fejlődéshez, és lehetőséget adjon a folytatáshoz.

Made possible thanks to the Leslie and Vera Keller Foundation for the Advancement of the Jewish Heritage. A “Leslie és Vera Keller alapítvány a zsidó örökség előmozdításáért” támogatásának köszönhetően valósult meg.

November 3, 2016 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 1
Class description

A Talmud helye a zsidó irodalomban-Mi az a Szóbeli Tan és honnan tudjuk, hogy létezik? A Tóra négy „arca” (Chumás, Gemárá, Muszár, Halacha). A Tóra „evolúciója”: a zsidó történelem korszakai. Gyakran Ismételt Kérdések a Talmudról. Beráchot 35b – szabad-e dolgozni is a Tóratanulás mellett?

November 10, 2016 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 2
Class description

Isteni vásárlás, emberi vásárlás-Kidusin traktátus: vásárlások szabályai. Vásárlás (kinján) tórai alapszabályai. Hekdes: a Szentély tulajdona. Megszentelés mint vásárlás: hasonlóságok és különbségek. A vásárlás pillanata: a pénz vagy a termék átadásakor. Mikor melyik előnyös? Árváltozás esetei.

November 17, 2016 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 3
Class description

A Szentély mint vevő és eladó-Kedvcsináló: a Talmud tanulásának arcai. Miért tanuljunk? A múltkori téma folytatása: amikor a Szentély sem árulhatja drágább áron. A Szentély előnyös áron szerezheti be a működéséhez szükséges termékeket. Különbség a Szentély mint eladó és Szentély mint vevő között (Sááré Joser alapján).

November 24, 2016 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 4
Class description

Instrukció az instrukcióhoz-A Tóra „az élet fája” (vö. Példabeszédek 3:18), azaz ágas-bogas irodalmából instrukciókat kapunk az élethez. A Talmud egyes mondásaiban tartalmazza azt, hogy hogyan kell az életünket a Tóra alapján élni. A tanulás elején röviden összefoglaljuk és lezárjuk a legutóbbi témánkat, a fennmaradó nagyobb részben pedig kielemezzük az ezzel kapcsolatos talmudi idézeteket.

December 1, 2016 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 5
Class description

Minek tanuljunk, ha úgyis elfelejtjük?: Tovább tanuljuk a Tóratanulás mikéntjéről szóló talmudi részeket. Megnézzük a Kidusin 30a-b oldalát, ahol az egyik leghosszabb Tóratanulással kapcsolatos talmudi szakasz található. Szóba kerül a felejtés, ismétlés fontossága, és az, hogy a tanulás milyen hatással van az ember viselkedésére.

December 8, 2016 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 6
Class description

Mint a folyóvíz mellé ültetett fa: Ávodá Zárá 19a-b. Hány rabbitól tanuljunk? Hogyan osszuk be a tanulásra szánt időnket? Mik a veszélyei a helytelen hozzáállásnak a tanulásban? Chágigá 5b. Kik miatt „sír” a Teremtő?

December 15, 2016 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 7
Class description

A chanukai gyertyák meggyújtása, 1.: Tanulással kezdünk készülődni a hamarosan kezdődő Chanuka ünnepére. Sábát 21a-b. Hogyan függ össze a szombati és chanukai gyertyagyújtás? Milyen olajat és milyen kanócot használhatunk? Bét Hilél és Bét Sámáj vitái a Chanukáról.

December 29, 2016 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 8
Class description

A chanukai gyertyák meggyújtása, 2.: Chanuka ünnepe alkalmából a Talmud vonatkozó részét tanuljuk: Sábát 21a-b. Hány gyertyát kell gyújtani házanként? Hova helyezzük a gyertyákat? Bét Hilél és Bét Sámáj vitái a Chanukáról.

January 5, 2017 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 9
Class description

Salamon király rendeletei: Éruvin 21b-22a. Hogyan tanult Tórát Salamon király? Miben állt a bölcsessége? Mi az eredete a rabbinikus rendeleteknek? Szentírási tanítások talmudi magyarázatai.

January 12, 2017 5:00 pm - 6:00 pm
Talmudi ízelítő: Lesson 10
Class description

Az ima talmudi etikája: Beráchot 6b. A közösség fontossága. A zsinagóga fontossága. Jócselekedetek jutalmai. A zsinagóga és az ima tisztelete.

Budapesten született 1987-ben. Jelenleg doktori tanulmányokat folytat az ELTE fizika szakán. Ideje jelentős részében a Lativ Kolelben tanul és tanít, főleg talmudi témákat. A jeruzsálemi Or Száméách jesivában másfél hónapot tanult, a doktori iskola befejezése után tervezi ezen tanulmányai folytatását hosszabb távon (várhatóan külföldön). Saját weboldalára, a binjomin.hu-ra szinte mindennap tölt fel tanításokat, melyeknek száma meghaladja a 700-at. Rendszeres szerzője a Forrás ill. Új Élet c. újságokban megjelenő tanításoknak. A Kazinczy utcai ortodox zsinagógába jár imádkozni.