• March 3, 2024
  • 23 5784, Adar I
  • פרשת ויקהל

Rabbik válaszúton

Rabbik válaszúton

Rabbik válaszúton — hogyan néztek szembe a Talmud bölcsei saját tévedéseikkel

Tanuljunk a kérdéseikből, vagy kérdőjelezzük meg a tanulásukat?

Alaposan megvizsgálunk néhány talmudi aggadát (történetet) és lássuk, mit találunk bennük.

Made possible thanks to the Leslie and Vera Keller Foundation for the Advancement of the Jewish Heritage. A “Leslie és Vera Keller alapítvány a zsidó örökség előmozdításáért” támogatásának köszönhetően valósult meg.

January 7, 2018 5:00 pm - 6:00 pm
Rabbik válaszúton: Lesson 1
Class description

A Jó, a Rossz és a Csúf: Ez a történet szinte iskolapéldája a többinek is, Rabbi Elazart, a nagy tudású rabbit kioktatja a nép egyszerű fia (Taanit, 20ab). Aprólékosan fogjuk elemezni, hogy mi is történik itt és megnézünk hozzá egy izgalmas chaszid történetet a berdicsevi Lévi Jichakról. A források nagy része mindig két nyelvű lesz és jó pár nappal az óra előtt feltöltöm. Ha valaki előre elolvassa, még több kérdést tud feltenni.

January 21, 2018 5:00 pm - 6:00 pm
Rabbik válaszúton: Lesson 2
Class description

Mit adtak nekünk a Rómaiak?: A mostani történet (Sabbat 33b-34a) főszereplője Rasbi, Rabbi Simon bar Jochaj, aki kritikus az elnyomó hatalom minden cselekedetével szemben. Menekülnie kell, majd visszatérhet. Meddig tartanánk vele az útján? Hol a fordulópont a történetében? A héber források között a sztenderd kommentárok, Rashi, Toszfot és Maharsa magyarázatai is ott vannak.

February 4, 2018 5:00 pm - 6:00 pm
Rabbik válaszúton: Lesson 3
Class description

Nem hiszünk a csodáknak: A harmadik történet főszereplője Rabbi Eliézer, akit mestere, Rabban Jochanan ben Zakkaj így jellemzett: meszelt víztározó, amely egy cseppet sem enged elszivárogni. Egy vita során Rabbi Eliézer csodák segíségét kéri igaza bizonyításához. Mégsem nyűgözi le vitapartnereit. A következmények tragikusak. Ki a hibás? Ki a felelős? Mi a vita valódi tétje? A héber források között a sztenderd kommentárok, Rashi, Toszfot és Maharsa magyarázatai is ott vannak. A magyar fordítás után pedig beraktam egy rövid idézetet a csodákról Franz Rosenzweig A Megválás Csillaga című könyvéből.

February 18, 2018 5:00 pm - 6:00 pm
Rabbik válaszúton: Lesson 4
Class description

Palotaforradalom az Akadémián: A negyedik történetben (Brakhot 27b-28a) Rabban Gamliel, a közösség vezetője visszaél a hatalmával. Egy ideig társai tűrik a kissé despotikus módszereit, majd fellázadnak ellene. Demokratizálódik-e a tanulás? Mi a hatalom jellege az Akadémián? A feltöltött anyagok a történet első részét tartalmazzák, mert valószínűleg ennyit fogunk tudni átnézni egy alkalom alatt, a jövő óra első részében fogjuk csak befejezni. Várok mindenkit vasárnap!

March 4, 2018 5:00 pm - 6:00 pm
Rabbik válaszúton: Lesson 5
Class description

Palotaforradalom Újratöltve: Most folytatjuk a múltkori történetet Rabban Gamliel és Rabbi Jehosua vitájáról. Kiderül, hogy megmérgezte-e a közéletet kettejük afférja és az is, hogy a kibékülés se személyesen, se a protokolt szem előtt tartva nem egyszerű. A források most is hasonlóak az előzőekhez.

March 18, 2018 5:00 pm - 6:00 pm
Rabbik válaszúton: Lesson 6
Class description

Romok között imádkozni: Az utolsó alkalommal Rabbi Joszit kísérjük el Jeruzsálem romjai közé (Brakhot 3a). Két találkozás vár rá ott, amelyek átértékelésre késztetik. A mostani szöveg tömörebb, mint a korábbiak és jóval több értelemzési lehetőséget kínál. A szokásos héber források és a magyar fordítás letölthető.

A Cambridge-ben szerzett matematikusi doktori óta egyetemen oktat és matematikában tehetséges középiskolásokat tanít. Több, mint 15 éve tanít Tórát Budapesten változatos szinten és formában az alefbésztől a Gemaráig. Ő maga is sokat köszönhet Rav Brovender Webyeshivájának. Sok más kurzus mellett az Advanced Halacha Mastery Program első végzős diákjai között volt.