• June 15, 2024
  • 9 5784, Sivan
  • פרשת נשא

Háláchá a XXI. században

Háláchá a XXI. században

A tudomány és a modern technológia fejlődése rengeteg érdekes új, praktikus és etikai kérdést vet fel. Milyen válaszokat ad erre a klasszikus, Tóra alapú háláchikus elemzés? Erre keressük a válaszokat ebben a négyrészes előadássorozatban.

Feliratkozas a kurzusra:
Ha korábban már regisztrált a WebYeshiva.org honlapon, kattintson a “log in” gombra, majd kattintson a tanfolyam oldalán az “add course” gombra.
Ha még nincs profilja a WebYeshiva.org kérjük, kattintson a képernyő jobb felső részén található ” register” gombra, és töltse ki a rövid űrlapot.
Az elo kurzushoz ezen az oldalon, 15 perccel kezdes elott lehet csatlakozni a”join live class” gomb megnyomasaval. Ha kihagyja az élő órát, a felvétel 24 órán belül elérhető lesz a tanfolyam oldalán.
Megjegyzés: Mielőtt csatlakozna az élő osztályhoz, kérjük, engedelyezze az előugró ablakokat (pop – up).

Made possible thanks to the Leslie and Vera Keller Foundation for the Advancement of the Jewish Heritage. A “Leslie és Vera Keller alapítvány a zsidó örökség előmozdításáért” támogatásának köszönhetően valósult meg.

October 27, 2020 7:30 pm - 8:30 pm
Háláchá a XXI. században: Az online vásárlás etikai és vallásjogi kérdései
Class description

Az előadássorozat első részében a XXI. századi új vásárlási szokásokkal és annak vallásjogi konzekvenciáival foglalkozunk.

November 10, 2020 7:30 pm - 8:30 pm
Háláchá a XXI. században: A mesterségesen előállított hús esete a kóser konyhával
Class description

A mesterségesen előállított hús ehető-e tejjel? És ha nem kóser állatból nyertük az első sejteket? Ha állati vérre van szükség az előállításhoz, akkor is lehet majd fogyasztani?
Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ a sorozat második előadásán.

November 24, 2020 7:30 pm - 8:30 pm
Háláchá a XXI. században: A koronavírus és a háláchá
Class description

Az előadásban a legfrissebb responzumokkal fogunk foglalkozni, melyek az elmúlt hónapokban születtek, a koronavírussal kapcsolatos háláchikus kérdésekre.

December 8, 2020 7:30 pm - 8:30 pm
Háláchá a XXI. században: Bizonyítható-e DNS-sel egy személy zsidósága?
Class description

Az előadás során a modern genetikai vizsgálatok és a zsidóság igazolásának a kapcsolatáról fogunk beszélni.

Balla Zsolt 1979-ben született Budapesten, a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolában érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után a Lauder Alapítván berlini Jesívájában tanult. Az egyetemi és jesíva évek alatt a szarvasi JDC-Lauder nyári táborban volt madrich és korcsoportvezető, és a mai napig rendszeresen visszajár oktatóként családjával a táborba. 2009-ben szerzett orthodox rabbioklevelet az ismét megnyitott Hildesheimer Rabbinerseminar zu Berlin-ben, mely az 1938. november 9-i pogromkor kényszerült felhagyni rabbiképzési tevékenységével. 2010-ben költözött Lipcsébe, ahol a helyi Izraelita Hitközség rabbijaként funkcionál, és él feleségével és három gyermekükkel.