• April 13, 2024
  • 5 5784, Nisan
  • פרשת תזריע

Háláchá és modernitás – zsidó vallásjogi kérdések napjainkban

Háláchá és modernitás – zsidó vallásjogi kérdések napjainkban

Mit mond a zsidó vallási törvénykezés korunk kérdéseire? Hogyan egyeztethető össze a modernitás és a vallásjog? Hol találunk forrásokat olyan kérdések megválaszolására, mely a talmudi időkben fel sem merülhetett? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ az előadások során, gyakorlati kérdéseket megvitatva.

Made possible thanks to the Leslie and Vera Keller Foundation for the Advancement of the Jewish Heritage. A “Leslie és Vera Keller alapítvány a zsidó örökség előmozdításáért” támogatásának köszönhetően valósult meg.

May 14, 2017 5:00 pm - 6:00 pm
Háláchá és modernitás – zsidó vallásjogi kérdések napjainkban: Lesson 1
Class description

Nagy szeretettel várok mindenkit ma este 20:00-kor! (Az időpont sajnos nem helyesen jelenik meg a webszájton, de már korábban be lehet jelentkezni.) FIGYELEM! Az előadás május 14-én európai idő szerint 20:00-kor kezdődik! A többi előadás időpontja 21:00-kor lesz. Beolvadni vagy kitűnni? Az első alkalommal arról fogunk beszélni, hogy napjainkban milyen követelményeket állít a vallásjog és a tradíció a zsidó öltözködésmódról, a fejfedő viseletéről, a zsidó név használatáról, és egyéb ezzekkel kapcsolatos dolgokról. Szeretettel várjuk Önöket vasárnap este 20:00-kor.

May 28, 2017 5:00 pm - 6:00 pm
Háláchá és modernitás – zsidó vallásjogi kérdések napjainkban: Lesson 2
Class description

Nagy szeretettel várunk mindenkit ma este 21:00-kor! A Templom-hegy: szabad-e felmenni? Az előző héten ünnepeltük Jeruzsálem újraegyesítésének 50-ik évfordulóját. Ez alkalomból megnézzük, milyen gyakorlati halachikus vonzatai vannak a Siratófal és a Templom-hegy meglátogatásának.

June 11, 2017 5:00 pm - 6:00 pm
Háláchá és modernitás – zsidó vallásjogi kérdések napjainkban: Lesson 3
Class description

Ma is nagy szeretettel várunk mindenkit az esti előadáson. A mai téma: Demokrácia és háláchá – kompatibilis-e a kettő? Mi a zsidóság szerint az ideális társadalmi berendezkedés?

June 25, 2017 5:00 pm - 6:00 pm
Háláchá és modernitás – zsidó vallásjogi kérdések napjainkban: Lesson 4
Class description

Mindenkit várunk szeretettel ma este 21:00-kor! A sorozat utolsó előadásán a “techélet” – a ciceszrojtok kék szálának kapcsán arról beszélünk, hogyan befolyásolják a háláchát, a zsidó vallásjogot a modern tudományos felfedezések.

Balla Zsolt 1979-ben született Budapesten, a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolában érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után a Lauder Alapítván berlini Jesívájában tanult. Az egyetemi és jesíva évek alatt a szarvasi JDC-Lauder nyári táborban volt madrich és korcsoportvezető, és a mai napig rendszeresen visszajár oktatóként családjával a táborba. 2009-ben szerzett orthodox rabbioklevelet az ismét megnyitott Hildesheimer Rabbinerseminar zu Berlin-ben, mely az 1938. november 9-i pogromkor kényszerült felhagyni rabbiképzési tevékenységével. 2010-ben költözött Lipcsébe, ahol a helyi Izraelita Hitközség rabbijaként funkcionál, és él feleségével és három gyermekükkel.